“Zelena ostrva” predstavljaju prihvatne platoe za komunalni otpad uopšte, a planirano je da se na ovim prostorima polako uvodi primarna reciklaža.

Stoga je neophodno obezbediti standardne posude, koje bi bile dimenzionisane s obzirom na gustinu naseljenosti oko svake pojedine lokacije. Najlogičnije je pozicionirati “zelena ostrva” kraj saobraćajnica, kako bi se obezbedio lakši pristup vozilima pri sakupljanju otpada.

Poželjno je da su ovi prostori ograđeni, kako bi sprečili raznošenje eventualno prosutog otpada vetrom, odnosno kako bi uklonili loš vizuelni utisak.

.

Zelena ostrva na teritoriji Grada Subotica i opština Čoka, Kanjiža, Senta, Bačka Topola i Mali Iđoš

.

Do kraja 2008.godine „Regionalna deponija” d.o.o. Subotica (u daljem tekstu: Društva) je imalo šest (6) postavljenih „zelenih ostrva” (kontejneri za separatno prikupljanje sekundarnih sirovina) na teritoriji grada Subotica i opštine Mali Iđoš, kao i otpočete su aktivnosti na promociji značaja ponovnog iskorišćavanja otpada i očuvanja životne sredine.

Na osnovu iskustava iz 2008.godine, Društvo je došlo do zaključka da su građani spremni za razvrstavanje otpada u domaćinstvima i da je došlo vreme za postavljanje „zelenih ostrva”, prema programu koje je Društvo izradilo, a koje predviđa postavljanje „zelenih ostrva” u svim većim naseljima regiona.

Uzimajući u obzir gore navedene činjenice, krajem 2008.godine izvršena je dodatna nabavka „zelenih ostrva”. Nabavku „zelenih ostrva” je finansirao Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Razlozi za uvođenje selekcije otpada i reciklaže su mnogobrojni:

  • smanjenje količina komunalnog otpada, koji se odlaže na deponiju
  • izdvajanje sekundarnih sirovina kao resursa i čuvanje postojećih resursa
  • ušteda energije za proizvodnju
  • smanjenje troškova za dobijanje gotovih proizvoda
  • smanjenje uvoza sirovina
  • zaštita životne sredine, itd.

„Regionalna deponija” d.o.o. Subotica trenutno poseduje ukupno 53 “zelena ostrva”, koja su ustupljena na korišćenje lokalnim javno – komunalnim preduzećima na teritoriji Regiona.

.

Untitled Document
Átváltok magyar nyelvre:

Reciklaža


Sanitarne deponije


Reklamni spot


Aktuelna anketa

Da li vi reciklirate?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...