Dokumenti za preuzimanje (SRB, HU, HR)

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Subotica, 23.  novembar 2015.

 

POČETAK IZGRADNJE SISTEMA ZA UPRAVLJANJE OTPADOM U SUBOTIČKOM REGIONU UZ POMOĆ EU

 

Svečanim prijemom za učesnike u realizaciji projekta, održanim 23. novembra u Gradskoj kući u Subotici i obilaskom gradilišta, obeležen je početak izgradnje savremenog sistema konačnog zbrinjavanja komunalnog otpada za Subotički region. Projekat, koji je u skladu sa standardima Evropske Unije (EU) i Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom 2010 – 2019 Republike Srbije, finansira EU u saradnji sa Republikom Srbijom i lokalnim samoupravama, za grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Novi Kneževac, Čoka, Bačka Topola i Mali Idjoš.

O značaju ovog projekta za 260.000 stanovnika ovog regiona, Republiku Srbiju i proces integracije Srbije u Evropsku uniju, govorili su ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bošković Bogosavljević, šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Majkl Davenport, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, pokrajinski sekretar za urbanizam Slobodan Puzović i direktor preduzeća “Regionalna deponija” Andrea Kikić.

Izgradnja Regionalne deponije za Subotički region predstavlja početak novog koncepta u upravljanju otpadom. Novi koncept podrazumeva da se otpad više ne posmatra kao opterećenje, već kao ozbiljan resurs, kao i u zemljama članicama Evropske unije. Usvajanje standarda, novi pristup postupanju sa otpadom i izgradnja regionalnog sistema za upravljanje otpadom će omogućiti revalorizaciju ekonomske vrednosti otpada i obezbediti najviše standarde zaštite zdravlja ljudi i životne sredine.

Ukupna vrednost projekta je 24 miliona evra. Finansijska podrška EU, u iznosu od 20 miliona evra (83%) usmerena je na izgradnju infrastrukture i jačanje kapaciteta regionalnog preduzeća i lokalnih javnih komunalnih preduzeća u Subotičkom regionu. Vlada Republike Srbije učestvuje u izgradnji komponenti Regionalne deponije sa 3,2 miliona evra (13%), dok će ukupno milion evra (4%) biti izdvojeno iz budžeta Grada Subotice i opština Regiona.

Izgradnja se sprovodi kroz tri EU projekta namenjena nadzoru i tehničkoj podršci, izgradnji kompleksa  Regionalne deponije i izgradnji tri transfer stanice u Regionu i uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i jedinica lokalnih samouprava Regiona. Kompleks Regionalne deponije grade italijanska firma Ibi, šabački Set i novosadski Instel inženjering.

 

 

rend Subotica 6 rend Subotica 5 logo rend Subotica 4 logo rend Subotica 3 logo rend Subotica 2 logo

Untitled Document
Átváltok magyar nyelvre:

Reciklaža


Sanitarne deponije


Reklamni spot


Aktuelna anketa

Da li vi reciklirate?

Pogledaj rezultat

Loading ... Loading ...